Vinuri Grecia | Paranga Rosu Sec, 2012, Kir-Yianni

Paranga Rosu Sec, 2012, Kir-Yianni
Tip ambalaj sticla

Recomanda unui prieten
PRET: 41 lei

Paranga este unul dintre cele mai bine vandute vinuri rosii de la Kir-Yianni, cu o istorie mare si un excelent raport calitate-pret. Paranga este o combinatie racoritoare si cu gust de gem: Merlot suplu pe fundal, cu putin Syrah foarte picant, sub vraja unui Xinomavro mai usor de baut.Este un vin perfect pentru masa de zi cu zi.

Soiuri de struguri: Merlot (50%), Xinomavro (25%), Syrah (25%). 

Tip: Vin rosu sec.

Clasificare: Indicatie Geografica Protejata“Macedonia”.

Caracteristici: Culoarea sa rosu rubin si notele de plante sunt ademenitoare, in timp ce buchetulsau aromatic este complex si aminteste de zmeura cu note de piper verde. Are volum,un gust usor sirotunjime. Taninuri usoare dau un gust minunat pe palatin. Aciditatea sa remarcabila da nastere unui buchet complex de scortisoara, cuisoare, piper verde si asigura un finis lung. Este facut pentru a fi consumat tanar. Serviti-l rece ca aperitiv sau alaturi de un gratar si mancare picanta, in general.

Viticultura:Strugurii provin de la viticultori individuali din zona viticola Agios Panteleimon din Florina,in nord-vestul Greciei, care se afla la o altitudine de 600 de metri. Productiaobisnuitade struguri nu depaseste 40 hl/he. Solul este nisipos si sarac, oferind astfel posibilitatea de a produce vinuri de calitate buna,cu arome bogate. Microclimatul din regiune este caracterizat prin ierni reci si veri calde, iar cele patru lacuri vecine contribuie la existenta unui climat continental usor.

Vinificatie: Strugurii sunt alesi cu grijasi selectati pe masa de sortare inainte de zdrobire. Pentru fiecare soi mustul este mentinut in contact cu pielita la rece, la 11-12°C, in mediu reductiv pentru 2-5 zile, in functie de calitatea strugurilor. Fermentarea are loc la 20-22°C, urmata de fermentatia malolactica in rezervor. In primele trei luni ale anului drojdiile sunt agitate de doua ori pe saptamana (batonnage), in scopul de a obtine un corp mai plin. Dupa amestecul final vinul este imbuteliat, de obicei in luna aprilie de dupa recoltare. Obiectivul principal al vinificatorului este de a realiza extractia maxima din fruct, mentinand in acelasi timp un nivel bun de aciditate.

Podgorie: Podgorii contractate selectate din nord-vestul Greciei. 

Invechire: Farainvechire in butoaie de stejar. 8 luni in rezervor din otel inoxidabil si 1 luna in sticla. 

Potential de invechire: 5 ani. 

Alcool: 13.5% vol

pH: 3.51

Aciditatea titrabila: 5.7 g/L

Aciditatea volatila: 0.44 g/L

Zahar: 2.5 g/L

Index fenolic: 53.7

Intensitatea culorii: 8.58/0.69

Sulfiti totali/liberi: 28/72 ppm

Asocieri culinare: O asociere simpla si usor de baut alaturi de paste, preparate vegetariene si delicii la gratar. Temperatura de servire: 16-18°C.

Premii:

2014   Paranga 2012, Thessaloniki International Wine Competition, Argint

2012   Paranga 2010, Intervin Awards, Bronz

2010   Paranga 2008, Thessaloniki International Wine Competition, Argint

2010   Paranga 2008, Oinothiki 2010 Wine Guide, Argint

2009   Paranga 2007, Decanter World Wine Awards, Bronz

2007   Paranga 2005, Decanter World Wine Awards, Bronz

VA MAI RECOMANDAM...